Ardennen - schooltours.nl
banner

Actieve werkweek Ardennen

Een introductieweek? Sportdagen? Of juist een hele actieve werkweek? Ja, daarvoor moet je echt in de Ardennen zijn. Schooltours.nl biedt in samenwerking met een vertrouwde partner een programma op maat aan. Stel het programma geheel zelf samen en ontdek één van je leukste actieve werkweken ooit!

Ardennen – Erezee is gelegen ten zuidoosten van het beroemde Durbuy. Het plaatsje Erezee telt drieduizend inwoners en is gelegen op een heuvel in een bosrijke omgeving. Deze omgeving leent zich uitstekend voor outdoor activiteiten. Hier zijn diverse fantastische wandelroutes, maar ook kano- en kajak mogelijkheden en er kunnen boottochten gemaakt worden. Tevens rijdt er in de periode vanaf de tweede helft april tot het einde van de eerste helft oktober een stoomtreintje door het dal Aisne.

Samenwerking:
Schooltours.nl heeft ervoor gekozen om een samenwerking aan te gaan meteen partner, omdat zij gespecialiseerd zijn in outdoor- en werkweekprogramma’s en aangesloten bij de VEBON Branchevereniging buitensport en TÜV gecertificeerd. Wel zo’n veilig idee voor de school en ouders van de  leerlingen! Onze partner zet zich in voor een optimale beleving voor alle deelnemers, wat dus zeker tot z’n recht komt. Met deze criteria sluit Schooltours.nl zich hier volledig op aan en zijn wij verzekerd van een prachtig programma waarbij veiligheid, kwaliteit en de service gewaarborgd is.

Locatie:
Tijdens jouw werkweek, introductieweek of sportdagen verblijf je op Camping Val de L’Aisne in Blier/ Erezee. Hier is een unieke mogelijkheid om het programma volledig tot zijn recht te laten komen. Op deze outdoor camping kunnen we al heel veel activiteiten organiseren zoals vlotbouwen en vlotvaren, boogschieten, samenwerkingsopdrachten, hike met gps, fotospeurtocht, hike met kompas en er starten diverse mountainbike routes vanaf de camping.

Verblijf:
We verblijven tijdens deze werkweek of introductieweek in groepstenten of stacaravans (afhankelijk van de groepsgrootte). Graag vernemen wij jouw wensen en wij maken het programma geheel compleet voor u op maat inclusief de excursie/activiteiten, overnachtingen en maaltijden.

Catering:
Tijdens het verblijf verzorgen we maaltijdpakketten. Deze pakketten worden door de leerlingen zelf bereid in de kooktent of in de keuken van de groepsaccommodatie. Uiteraard is het ook mogelijk om gebruik te maken van het restaurant. Afhankelijk van jouw wensen maken wij het programma compleet.

Bekijk ook:
Actieve combi-studiereis Ardennen & Disneyland Parijs.

Sportieve activiteiten

Mogelijke sportieve activiteiten die wij hier voor jou kunnen verzorgen zijn;

Abseilen, Klettersteig, Himalayabrug, tokkelen
Deze onderdelen bieden stuk voor stuk een fantastische ervaring en uitdaging in deze steengroeve in ‘Ny’, ook wel bekend als de BizonRock. Gedurende een dagdeel worden de leerlingen op de proef gesteld op de volgende adventure activiteiten: Klettersteig, Himalayabrug en abseilen. Als klap op de vuurpijl suizen de leerlingen ook nog van de spectaculaire tokkelbaan: Alle onderdelen vereisen lef en doorzettingsvermogen.

Boogschieten
De leerlingen maken kennis met deze vroegere jachtmethode die ook in de Ardennen gebruikt werd. Na een uitleg over de werking van het materiaal schieten de leerlingen eerst enkele proefpijlen. Na de inschiet ronde wordt er een competitie gehouden, zodat de leerlingen de volle aandacht erbij houden. Schiet zoveel mogelijk pijlen in de roos en probeer de ballonnen te raken. De beste leerling of het beste team wint!

Outdoor activiteiten

Hier volgt per excursie of activiteit uitleg van wat we nog meer kunnen verzorgen!

Fakkeltocht
Zodra de avond valt en het donker wordt in de Ardennen gaan we er met fakkels op uit: een mooie wandeling door de bossen in de omgeving onder begeleiding van een instructeur. Laat de leerlingen kennis maken met een ander nachtleven: dat van de Ardeense natuur.

Fotospeurtocht
Een leuke afwisseling en in te zetten als leuke ‘transfer’ naar de Bizonrock. De route loopt door het heuvelachtige landschap met prachtige uitzichten en door de bossen.

GPS hike
De GPS is ook een handig navigatiemiddel om in te zetten om van A naar B te komen. De leerlingen gaan er na de uitleg van de GPS op uit om een wandeling door de natuur te maken.

Hike met kaart en kompas
Na de uitleg over de oriëntatie hulpmiddelen: kaart lezen en gebruik van het kompas, gaan de leerlingen in groepjes op pad om één en ander in praktijk te brengen. Een hike of oriëntatietocht is een wandeltocht door de Ardennen op kaart en kompas. Juist kompasgebruik en de aanwijzingen van de instructeur moeten ervoor zorgen dat de leerlingen op het juiste punt weer uit gaan komen! Afhankelijk van het niveau kunnen er eventueel extra opdrachtjes als gat in de kaart en oleaten in de tocht verwerkt worden als dat vooraf aangegeven is.

Kanovaren
Na de instructie over het gebruik van het kano materiaal, de verschillende kano technieken en de veiligheid, maken we een schitterende tocht op de rivier de Ourthe. Deze kanotocht duurt een halve dag en tijdens de tocht wordt precies verteld welke technieken de leerlingen kunnen gebruiken, zodat alle leerlingen op een veilige manier deze tocht kunnen volbrengen. Het kanovaren is altijd onder voorbehoud van de waterstand. Een alternatief maken we in overleg met elkaar.

Klimmen Hotton
De natuurlijke klimrotsen zijn prachtig gelegen langs de rivier de Ourthe.  Er kan worden geklommen in verschillende moeilijkheidsgradaties, zodat een ieder in principe deel kan nemen aan deze activiteit! Uiteraard worden de leerlingen gezekerd door middel van een klimgordel en kunnen ze zelf ook leren zekeren. Uiteraard houden onze instructeurs nauwlettend de veiligheid in de gaten!

Klimmen Grand Bru
We klimmen op natuurlijke klimrotsen. Er kan worden geklommen in verschillende moeilijkheidsgradaties, zodat een ieder in principe deel kan nemen aan deze activiteit! Uiteraard worden de leerlingen gezekerd door middel van klimgordel en kunnen ze zelf ook leren zekeren. Uiteraard houden onze instructeurs nauwlettend de veiligheid in de gaten!

Mountainbiken
De heuvelachtige en bosrijke omgeving van Erezee leent zich uitstekend voor een “off the road” mountainbiketocht. Na een uitgebreide instructie over het gebruik van de mountainbike gaan we op pad. De instructeur kent de mooiste routes en brengt de leerlingen de fijne kneepjes van het mountainbiken bij of sleept de leerlingen die er moeite mee hebben doorheen. De mountainbiketocht wordt aan het niveau van de groep aangepast.

Paintballen
Je kent het wel: In een bosrijke omgeving verdeeld in teams – welk team wint?

Raften
De rivieren in de Ardennen lenen zich enkele periodes in het jaar uitstekend voor een raft avontuur en wel als de waterstand hoog is. Een spectaculair en veilig alternatief voor kanovaren. Na een korte uitleg over veiligheid in een raft en op het water, is het tijd voor spetterende actie op de rivier de Ourthe! Als de waterstand te laag is, waar we in de week voor vertrek zicht op hebben, zetten we het vooraf besproken alternatief in (een kanotocht of een andere activiteit).

Speleologie
De grot van Héblon: Een bijzondere ondergrondse ervaring! In de grot ervaren de leerlingen al kruipend, klimmend en klauterend de ondergrondse wereld. Op eigen kracht kruipen de leerlingen door gangenstelsels in het pikkedonker. De temperatuur in de grot is constant: hete zomer of strenge winter. Met een hoofdlamp en kleding die erg vies mag worden beleven de leerlingen deze ervaring in de grot van Héblon.

De samenwerkingsopdrachten

Ook is het erg leuk te peilen hoe de samenwerkingen onderling zijn. Hiervoor hebben we leuke samenwerkingsactiviteiten.

Samenwerkingsopdrachtjes – Constructie
De Ardennen geven inspiratie om met weinig middelen oplossingen te bouwen en te bedenken. Zo kunnen hersenkrakers worden opgelost en bruggen worden gebouwd van weinig materiaal. Technisch inzicht, samenwerken en taakverdeling zijn essentieel bij deze activiteit, uiteraard wordt deze activiteit op het niveau van de leerlingen afgestemd. Geef uw eventuele ervaringen vooraf door, dan stemmen we de keuze van de activiteit daarop af.

Samenwerkingsopdrachtjes – Competitie
Hilarische onderdelen geven dit teambuilding onderdeel een luchtig karakter. Voor leerlingen met een korte spanningsboog is dit ideaal.  Hierbij draait het vooral om plezier en lekker actief bezig zijn. Grote onderdelen vergen wat meer inspanning en worden afgewisseld met korte opdrachtjes.  Onderdelen kunnen zijn: estafette met lopende ski, handboeien spel, touwtrekken, levend kwartet etc. De onderdelen kunnen ook door een docent worden uitgevoerd. Geef uw eventuele ervaringen vooraf door, dan stemmen we de keuze van de activiteit daarop af.

Vlottenbouwen/-varen
De mastworp, paalsteek, dubbele achtknoop: hoe zit het ook al weer… De leerlingen worden bijgespijkerd op het gebied van knooptechnieken en bouwen in teams een stevig vlot met behulp van touwen, palen en tonnen. Het leukste onderdeel komt als het vlot getest wordt op het water. Het bouwkundig inzicht van de leerlingen wordt op de proef gesteld bij het competitie onderdeel. Natuurlijk wordt ook deze activiteit in verband met veiligheid begeleid door een professionele instructeur.

Culturele activiteiten

Ook kunnen we een aantal leuke culturele activiteiten voor jou verzorgen. In de nabije omgeving zijn al enkele mogelijkheden, wil je meer weten? Informeer gerust.

Grotten van Hotton
De Grottes de Hotton beschikken over een leuk en didactisch rondleiding programma speciaal gericht op leerlingen van diverse leeftijden. Tijdens een bezoek aan de 6 km lange Grotten van Hotton krijgen de leerlingen onder begeleiding van een gids een rondleiding door de duizenden jaren oude grot. Over verschillende trappen en paden verplaatsen de leerlingen zich door de gangen en kamers. De gids geeft ondertussen antwoord op vragen als: Waarom moeten de druipstenen beschermd worden en mogen ze niet aangeraakt worden? Bestaat er ondergronds leven? Hoe oud is de grot? Hoe wordt een stalactiet of stalagmiet gevormd? Hoe wordt een grot gevormd en wat zijn stalactieten, stalagmieten, pilaren en gordijnen?

Museum “Van de slag om de Ardennen”
In de winter van 1944-45 is om het plaatsje La Roche-en-Ardenne verbeten gevochten. Het stadje was na de uiteindelijke verovering door de Geallieerden vrijwel compleet verwoest. Tijdens het bezoek aan het museum “Van de slag om de Ardennen” ontdekken de leerlingen meer dan 120 poppen van Amerikaanse, Engelse, Duitse en zelfs Schotse soldaten in gevechtsuitrusting. Daarnaast is er in de wapenzaal een indrukwekkende verzameling van ongeveer 90 geweren, pistolen en revolvers te bewonderen. In de veteranenzaal zijn alle voorwerpen en uniformen te zien van de veteranen die hebben deelgenomen aan de Slag om de Ardennen. Ook kunnen de leerlingen kijken naar foto’s, persoonlijke voorwerpen en uitrustingen die ter plaatse gevonden werden en naar verschillende militaire voertuigen. Er is een film te zien met de beelden die opgenomen werden tijdens de bevrijding van La Roche in januari 1945.

Meerdaagse reis

Inbegrepen: busreis – overnachtingen en het volledige programma

Informeer naar alle mogelijkheden wij maken graag een programma op maat.

Bekijk een van onze reizen