Nederlands Openluchtmuseum - schooltours.nl
wasserij

Nederlands openluchtmuseum

Een dag in het Nederlands Openluchtmuseum is een kennismaking met het leven, de sfeer en de omstandigheden van vroeger. Voor alle groepen in het basisonderwijs zijn er educatieve projecten en speurtochten ontwikkeld die leerlingen kennis laten maken met het leven van vroeger. Door te kijken en zelf mee te doen wordt vroeger een belevenis. De combinatie van leren, ontdekken en plezier maakt het museum tot een perfect schoolbezoek.

Soortgelijke schoolreisjes:
Schoolreisje Museon Den Haag
Schoolreisje Maritiem Museum Rotterdam

Keuterboeren
Leerlingen van groep 1 en 2 ontdekken tijdens het project ‘Keuterboeren’ waar de boer vroeger zijn eten vandaan haalde. Wat moest hij doen om een maaltijd op tafel te krijgen? De kinderen gaan aan het werk in de stal en nemen een kijkje in de groente tuin. Met een aantal producten van de boerderij gaan ze zelf in de keuken aan de slag. Bijna vergeten, maar o zo lekkere gerechtjes, worden samen bereid.

Wat wil je later worden?
Tijdens dit educatieve project ontdekken leerlingen van groep 3 en 4 hoe het leven van leeftijdsgenootjes er vroeger uit zag. Hoe zag hun school er uit? Moest er al jong gewerkt worden of juist niet? In het oude dorpsschooltje Lhee komen de leerlingen alles te weten over de verschillen tussen school vroeger en nu. Ook gaan de kinderen in de leer bij verschillende ambachtslieden in het museumpark.

 Canon van Nederland
Het Nederlands Openluchtmuseum beschikt over de Canon van Nederland: een spectaculaire presentatie van de vijftig belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van ons land. Leerlingen van groep 5 & 6 en 7 & 8 ontdekken onder leiding van een museumdocent de Tijdvakken van de Rooij en de Canonvensters. Ze werken samen in groepen en worden expert in een door hen gekozen tijdvak! Op deze manier beleven leerlingen de complete Nederlandse geschiedenis.

Winterschoolreis – Openluchtmuseum te Arnhem van 5 december t/m 17 januari 2021
It giet oan! In het Nederlands Openluchtmuseum gaat de Elfstedentocht altijd door.De tweeëntwintig rayonhoofden zijn bij elkaar gekomen en hebben besloten dat het ijs dik genoeg is. Tijdens deze Elfstedentocht ontdekken leerlingen alles wat je maar over de Tocht der Tochten kunt leren.

Project “Elfstedentocht” voor  leerlingen van groep 3 t/m 8 onder begeleiding maak je een ‘barre’ tocht door het museum en kom je langs de leukste winteractiviteiten en kun je stempels verdienen door elf opdrachten uit te voeren. Je moet klunen, het ijs controleren, het Friese volkslied zingen en ook nog even een broodje bakken om dit alles te doorstaan en de ergste honger te stillen. Schaatsen op de grote ijsbaan is vanzelfsprekend een onderdeel van het programma. Een volle stempelkaart levert, zoals het hoort, na afloop een huldiging en een welverdiend Elfstedenkruisje op! Duur: 3 uur.

– Broodje bakken (aan stok boven een vuur) op het Kindererf (tevens onderdeel van de Elfstedentocht)
– Schuur met oud Hollandse spelletjes (waaronder sjoelen en ringwerpen)
– Carrousel voor de jonge kinderen op het Zaanse plein
– Vrolijke keuken (vergelijkbaar met een ballentent) op het Zaanse plein
– IJshelling waar met banden naar beneden gegleden kan worden
– Schaatsbaan met gratis uitleen van schaatsen (tevens onderbinders aanwezig)
– Tentoonstelling ‘Canon van Nederland’ (met name voor bovenbouw leerlingen)
Daarnaast is de speeltuin in de buitenlucht ook toegankelijk.

09.00 – 17.00 uur

Inbegrepen: busreis en entree Nederlands Openluchtmuseum.

Aanvullende opties tijdens jouw dag kunnen wij ook voor je verzorgen zoals een educatief project, lunch en dergelijke.

Bekijk een van onze reizen